Wednesday, December 15, 2010

DESA MELUR KU KESEPIAN.........





Pada hujung minggu yang lepas kami telah pergi ke rumah kami di Desa Melur. Sejak Arwah bapak meninggal kami jarang sekali pergi kesana. Dulu kami batalkan hasrat untuk pindah kerana arwah bapa selalu sakit. Saya seorang shaja anaknya yang tinggal. Abg telah lama kembali kerahmatullah semasa berumur 30 tahun.... Saya dan suami mengambil keputusan untuk tinggal di Teratak Merah sahaja...

Lihatlah gambar diatas, lalang yang kami racun 3 bulan lepas telah ditumbuhi dengan tumbuhan yang ada bunga purple. Sekali tengok macam cantik, dua kali tengok macam hutan..

Nasib baik dalam rumah masih menenangkan fikiran. Kekadang sayu jugak bila dah kemas keliling rumah, rumah itu ditinggalkan...tak tahu bila lagi akan dikunjungi.

Nasib baik ada ASTRO, kat sini takde internet, CELCOM broadband pun tak dapat mungkin banyak bukit kot...


Che wah... Kak Nur, Lunch nya kok udah siap ????













AL FATIHAH...

Pada pukul 10.30 malam tadi kami menerima panggilan daripada keluarga Pak Lang Md Shah yang menyatakan Pak Lang sudah tiada lagi.. Al Fatihah ..semoga rohnya dicucuri rahmat. Arwah Pak Lang adalah kawan baik arwah bapak yang telah meninggal dunia pada 30 Ogos 2008. Arwah telah saya kenali sejak kecil lagi dan saya merasakan keluarga ini adalah seperti keluarga saya sendiri.

Hari ini saya terpaksa membatalkan kelas tambahan Ekonomi untuk bersama sama keluarga Arwah dan menghormati pemergian Arwah Pak Lang. Segala urusan telah selesai lebih kurang pada pukul 12.30 tengahari tadi.

Buat anak anak murid EA yang mungkin tahu kewujudan blog ini, saya minta maaf kerana tidak dapat membuat kelas EA. Insyaallah esok saya akan buat sampai petang.

Friday, December 10, 2010

Birthday Wani




On the 3rd of Dec ari tu birthday Wani. Wani , sorry Mama tak sempat nak upload gambar b'day Wani. Anyway Hope u'll have good things coming..Tadi cari camera tak jumpa lak.. nanti mama letak gambar kemudian..ekkk. Anyway kat bawah ni ada poem untuk Wani..



Happy Birthday, Dearest One Happy birthday, dearest one,


Sweet child of my heart!


We've become one family,


Of which you are a part.


And so I sing out equally


To all of those who are Mine by blood


or fortune blessed, No more, no less my star!


We are one in love and joy,


In fondness and in worth,


And so as one we celebrate This day, your day of birth! ..




Thursday, December 2, 2010

Happy 16th Birthday




Happy Belated Birthday to Hanani. Sorry mama baru update dalam blog. Hope you'll have joyful life ahead. May 'ALLAH' bless u always....
Birthday Blessings

Instead of counting candles,Or tallying the years,
Contemplate your blessings now,As your birthday nears.
Consider special peopleWho love you, and who care,
And others who’ve enriched your lifeJust by being there.
Think about the memories Passing years can never mar,
Experiences great and small That have made you who you are.
Another year is a happy gift, So cut your cake, and say,
"Instead of counting birthdays,I count blessings every day!"

By Joanna Fuchs

Tuesday, November 30, 2010

Shabby Chic Stool

Before



An old ugly stool


After
Its still shabby, but chic


Cuti cuti ni seronok juga jika dapat menjahit dan mengubah sesuatu menjadi menarik.

Di atas stool itu ialah RA Rosedrop yand dibeli daripada Nora http://www.baranguk.com/ nak tengok? nanti saya fokus dekat sikit.. saya paling suka piringnya empat segi dan bunganya lain daripada biasa..

Sunday, November 28, 2010

How to make a cozy home

Teratak Merah is a house with simple deco and cozy, its a place where people can come and hang around... here are tips to make a cozy home..

How to Make a Cozy HomeBy Kendall Olsen, eHow Member
I want to do this!User-Submitted Article
If you want a cozy home, there are a few simple steps you can take to get their easily. Regardless of your personal style or taste, making a cozy home is a relatively easy thing to do.
Difficulty: Moderately Easy
Instructions
1. 1
*Alter your lightingLighting is probably the single most underrated thing you can do to improve your home. Many people don't realize how important a role good lighting plays in their decor. Lighting has the ability to soften edges, add warmth, and highlight parts of your house. Too little lighting can make things depressing or cold. To make sure lighting is cozy, check your overhead lights. If you are using a bright overhead light, consider changing the cover or the entire fixture. Frosted glass, amber glass, and paper shades can all reduce the harshness of lighting. Table and floor lamps are also extremely important to creating a cozy home. Use a table lamp in the corner of your kitchen counter, tucking the cord behind some appliances or a utensil jar. Table lamps also make a nice addition to the bathroom on an etagere or toilet tower. Use a small lamp and make sure you have a GFCI outlet when using lamps in the bathroom. Paper lanterns add understated light to areas of your home without requiring hardwiring, so they are a good cheap fix for poor lighting.
2. 2
*Soften your home
Soften the edges of your house to make a more cozy atmosphere. Use curtains or valances to hide the edges of windows and casings. Use mounds of pillows on beds, chairs and sofas, and be sure to drape afghans or luxury throws over the ends of beds and the backs of sofas. Rugs can help warm up a hardwood floor--the plusher the rug the better.
3. 3
*Change paint
Warm and pastel tones help make a house cozy. When choosing paint, choose colors with yellow undertones to add warmth.
4. 4
*Add cottage style touches
Shabby chic or cottage style can work to make a home cozy. Paint furniture white--and don't worry about sanding it first! The great thing about cottage style is that things with an old and battered appearance reign.
5. 5
*Hang fabric Soften walls by hanging quilts, cloth wall hangings, or curtains on your walls. (Even if there's no window there, you can hang a curtain rod on a wall and add velvet panels to give a cozy feel behind a bed or couch.)
6. 6
*Add homemade items
Homemade items make a house more cozy. Be sure to display personal pictures, children's artwork, and vacation mementos. A wall of pictures in solid frames can make a fabulous wall. Don't worry about symmetry--hang pictures at a variety of heights and include a lot of them. A busy wall is a cozy wall. All add to a warm and cozy living space. Plants and fresh flowers always work to make a home more cozy.
7. 7
*Visually lower your ceilingsAlthough high ceilings continue to be popular in new homes, they can make a cozy home impossible to come by. Think twice before purchasing or building a home with high ceilings--it is much more difficult to bring the room in to a cozy level. If you have high ceilings, make sure you have plenty of curtains to cover large windows and extra table lamps. Lower a chandelier to a few feet above your head to bring the ceiling down a bit. Using a few simple tricks like these can make your home


Read more: How to Make a Cozy Home | eHow.com http://www.ehow.com/how_5257040_make-cozy-home.html#ixzz16ge7MTsd

Sunday, November 14, 2010

HARI ANUGERAH DINAMIK SEMEKAR 2010 - HAZWANI

Wani dengan sijil dan plaque yang diterimanya. Sorry Wani tak sempat ambik gambar dalam dewan.
The most important thing is: YOU CAN DO IT!
Semoga lebih cemerlang semasa SPM nanti.



Hari Anugerah Dinamik SEMEKAR telah berlangsung pada 8hb Disember yang lepas . Tujuannya untuk memberi pengiktirafan keatas usaha pelajar pelajar di samping memberi motivasi untuk berusaha lagi dimasa akan datang.
"Ingatlah bahawa bukan senang untuk senang dan bukan susah untuk susah di kemudian hari"

Friday, October 29, 2010

Vintage Weekly Planner





Lama nya saya tak buat n3 didalam blog ni. Kalau nak ikutkan memanglah masa itu mencemburui kita. I have to do something so that i'll have ample of time to do lots of things including blogging.
Yesterday, I have found something that can help me plan earlier. Its Vintage Weekly Planner. Look at the pictures above. Its helpful and cool...Anyway I have extras if anybody interested just sms me at 0192767868

Tuesday, June 29, 2010

Sunday, June 27, 2010

BOX OF SECRET

Box of secret... do you know whats inside????

Tara!!!!


Favourite Wani

Tea time..Wani suka yang manis manis.....

Majlis Anugerah Cemerlang - Hazirah

Majlis Anugerah Cemerlang SPM
SMK Teknik Setapak 2010
Majlis ni dah lama berlangsung tapi tak update blog. Hari ini Mama update untuk kenang kenangan...tahniah..

Tuesday, June 8, 2010

MY WORK AND MY PASSION


My working area..

My new sewing machine for my hobby


My working area .



BIRTHDAY HARITH 7TH MAY 2010

Jiran tetangga
Birthday boy...besar dah anak mama..

Tempah dari Rahimah..sedap nanti kita link ye..


Kek Ben Ten..




Saturday, May 29, 2010

Sunday, May 16, 2010

BERSANTAI DI SRI PERMAISURI BLUE LAGOON

MAK DAN KAK NUR





HARITH DAN ABAH




ANAKANDA ANAKANDA TERCINTA








HARITH DAN ABAH
Spend your precious time with your precious family.......


KENANGAN 2009


Wednesday, April 7, 2010

SHABBYCHIC BASKET


I really love sweet colored fabric. This one is Japanese Cotton. Dress up your old basket with it to cover the imperfection.

Sunday, April 4, 2010

SUNSET DI TERATAK MERAH

I close my eyes and I can vision my sunset laid across the water with clouds
gently placed on top.
The yellow is so bright that it consumes my thoughts
I fall deeper into the colors of the sun so that I could touch the orange glow,
what a soft feeling, my sunset.
My sunset takes me to another place and time
where there will be no problem to tall to overcome.
This vision is imbedded in my mind
it is like a river running free a clear thought on a sunny day
and it ends with my sunset and me.
My sunset frees my thoughts from confusion
it leads me to believe that I am on top of the world,
setting me free to score over the waters of my mind.
My sunset places me in a part of heaven
where the day comes to an end with the beauty of my sunset.
Kimbaline Navas (she who waits)

Friday, April 2, 2010

LEGA......

Selepas cuti sekolah yg lalu 24 hingga 26 Mac saya terlibat dengan pemantapan kurikulum bersam BPK di Le Paris Hotel di Port Dickson. Balik saja ke sekolah, pulun pendaftaran SPM yang tutup secara online pada 31 Mac 2010. Nasib baik ada Faizah yang banyak membantu . TQ dik ...hanya tuhan sahaja yang dapat membalasnya.....Butang sent pendaftaran ditekan pada pukul 4.00 pagi setelah berpuas hati dengan semakan terakhir.....lepas tu pergi sekolah... Balik sekolah, tengok 2 line internet dah takde... nasib baik kerja dah selesai....LEGA . Hari ini line sambung balik rupa2 nya line talipon putus.....

Sunday, March 21, 2010

MAKAN MAKAN DI PAPARICH

Selepas result Hazirah keluar, kami sekeluarga dan keluarga Kak Noraidah makan2 di PapaRich just to celebrate...(dari kiri;Baby, Aishah dan Harith)
Gambar orang kenyang ke lapar???? (Hazirah and Baby)

Gambar Wani, abah dan Pakcik Azhar


Gambar Kak Noraidah, Aishah dan Wan.
Semuanya menunggu makanan yang telah diorder...



Saturday, March 20, 2010

BOX OF SECRET

A Box of secret...
What can we put inside this box?
The secret to creativity is knowing how to hide your sources.
I love secrets..and you can count on me but remember....
Three can keep a secret, if two of them are dead.
to be continued......

Sunday, March 14, 2010

RESULT SPM 2010

Balik dari Seremban, the next day keluar result SPM. Berdebarnya nak tengok result. Memandangkan saya SU SPM saya lah yg tengok dulu. Bukak je tengok Ekonomi dulu...Alhamdulillah result naik 21% berbaloilah anakanda2 yang datang belajar kat rumah. Ada yang tak pernah dapat A pun dapat A. Yang tido kat rumah pun ada minggu terakhir peperiksaan. Namun ada juga yang gagal group GBS tu ada 2 orang yang gagal. Tu lah bonda dah kata...jangan kluar awal. Tak sempat nak doa lagi.....

Keputusan Bahasa Malayu naik labih kurang 10%. Maknanya result sekolah pun naik.Alhamdulillah.......

Result anak sendiri?..Alhamdulillah walaupun tak dapat straight As, Mama puas hati kerana usaha kakak. Mama rasa kakak can do better. Ialah... belajar kat asrama ni bukan depan mata mama.....Harap kakak dapat course yang kakak ingin kan...anyway congratulation jadi best student BB.

"Hidup ini ada turun naiknya. Oleh itu kita haruslah sentiasa berusaha"

Cutini kena siap kan pendaftaran SPM. Naik cuti boleh hantar....

Wednesday, March 10, 2010

Bersama BPK di ROYALE Bintang Hotel & spa

Baru sahaja selesai bermesyuarat di BPK. Sementara menunggu hubby and son, sempat pulak n3 . Seronok dapat jumpa kawan kawan lama yang sama sama membuat modul bersama BPK. Sumbangsaran kali ini harap mendapat kelulusan diperingkat atasan. Pendebatan kali ini bagus. Ini menunjukkan kepekaan setiap ahli dan dapat memberi pendapat masing masing. Semuanya tidak diterima bulat bulat. Setiap pendebatan mempunyai rasional mereka sendiri.Semalam pendebatan berlanjutan hingga 6.30 petang. Walaubagaimana pun akhirnya kata sepakat dapat ditemui. Mesyuarat adjourned at 12.30 . Modul akan disediakan pada 24-26 Mac di Le Paris Costa, Port Dickson. NS. No hard feelings....Thank You Datin for being so patient...

Thursday, February 18, 2010

COURAGE

I am not bound to win, but I am bound to be true. I am not bound to succeed, but I am bound to live up to what light I have.
-
Abraham Lincoln

Tuesday, January 19, 2010

BIRTHDAY ZIRA


Pada 13 Jan yang lalu kami telah menyambut B'day Zira yang ke 18 tahun. Happy 18th birthday kakak. Teringat 19 tahun yang lalu....

Cake kegemarannya Cheese Choc

Makan diluar untuk sambut birthday bersama keluarga



Tiga dara pingitan....Nape tu Wani, ngantuk ke?




video
 
Luv,